SCOALA Stancea CALARASI

Ești aici: Acasa Scoala noastra Galerie foto Poze festivitati Identitate, tradiţii, bunăstare locală

Identitate, tradiţii, bunăstare locală

Mircea Brânduşă. Se cunoaşte faptul că primii ani de şcoală sunt cei mai importanţi în educaţia şi dezvoltarea unor viitori adulţi. La Şcoala Gimnazială Nr. 2 Stancea, a avut loc o seară motivaţională desfăşurată în cadrul proiectului „Identitate, tradiţii, bunăstare locală”, derulat de fundaţia PACT şi centrele judeţene de conservare şi promovare a culturii tradiţionale din Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa şi Prahova. Acesta este motivul pentru care am acceptat invitaţia d-lui Niki Gheorghescu, primarul comunei Spanţov, în vederea realizării unui material despre actul cultural educaţional din Şcoala Gimnazială Stancea.

„Diferenţele între învăţământul urban şi educaţia din sistemul rural sunt evidente. De la rolul educatorului în clasa 0, încurajarea copiilor să descopere singuri lumea ce-i înconjoară, de la primele noţiuni ale abecedarului din clasa I şi până la cunoştinţele specifice claselor următoare, toate contribuie la dezvoltarea setei de asimilare a noţiunilor ce vor fi prezente în caracterul copilului pe tot parcursul vieţii.”, a declarat primarul Niki Gheorghescu despre modul cum se desfăşoară actul de învăţământ în instituţiile şcolare din comuna Spanţov. La data de 31 mai 2013, la Şcoala Gimnazială Nr. 2 Stancea, a avut loc o seară motivaţională desfăşurată în cadrul proiectului „Identitate, tradiţii, bunăstare locală”, derulat de fundaţia PACT şi centrele judeţene de conservare şi promovare a culturii tradiţionale din Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa şi Prahova. Localitatea Spanţov este reprezentanta judeţului Călăraşi, scopul proiectului fiind dezvolarea localităţii rurale, prin valorificarea patrimoniului imaterial; astfel că un grup de voluntari reprezentaţi de cadre didactice ale şcolii, Sandu Diana, Buturugă Georgeta, Ion Florentina, Costea Stan, împreună cu doamna director Braică Anghelina şi un grup de voluntari ai asociaţiei „Împreună pentru viitor” au cules date legate de obiceiuri, tradiţii şi alimentaţie locală, care au fost prelucrate apoi de Braică Ioana şi prezentate într-un cadru festiv în faţa unui public format din părinţi, elevi, profesori, reprezentanţi ai autorităţii locale, domnul viceprimar Toma Cornel (direct implicat în proiect cu tradiţia locală a colindatului la Cetatea Veche), ai bisericii, ai bibliotecii comunale şi ai fundaţiei care implementează proiectul. Materialul cules, filmat sau scris a fost împărţit în mai multe categorii: obiceiuri specifice localităţii, tradiţii manifestate de-a lungul anului, meşteşuguri şi preparate culinare. Speciale în această localitate sunt coexistenţa şi împletirea obiceiurilor şi tradiţiilor locuitorilor români şi rromi.

Sub directa organizare şi îndrumare a doamnei director Braică Anghelina, seara a început cu primirea cu pâine şi sare a oaspeţilor, pâine facută în casă, şi a continuat cu  vizitarea expoziţiei de obiecte de artă populară,cămăşi ţesute ,costume populare autentice,vase de lut,linguri din lemn, fuse, scaunele cu trei picioare, preşuri, macaturi ştergare din borangic, din in şi din bumbac, marame, elemente componente ale războiului de ţesut (speteze, iţe, suveică), sculpturi în lemn. Laboratorul de informatică al şcolii a găzduit apoi oaspeţii, care au vizionat materialele realizate, după cum urmează: un scurt istoric al comunei Spanţov cu satele Cetatea Veche – fostă Tatina, Grădiştea – fostă Cremenea, Stancea, Clinciu, o prezentare în power point despre meşteşuguri şi preparate culinare (ţesutul în război, cioplitul unui scaun cu trei picioare, al unei linguri, prepararea melcilor, a terciului, a turtei în foi), colindele de la Cetatea despre care se spune că au o vechime de peste 100 de ani, urmate de o filmare incognito cu o bătrână a satului povestind cum era la hora satului, la seceriş, cum se prepară magiunul, borşul, cheagul natural pentru prepararea brânzei, interviu cu fiica unei bătrâne care cosea costume populare, album de fotografii vechi cu oameni din comunitate la hora, la bâlci, în diferite momente ale zilei, ştergare, macaturi, preşuri, un power point cu copii preşcolari care participă la pregătirea materialului pentru a face caramidă alături de cărămidari, filmul de preparare al pâinii de casă de la plămădit cu aluat de casă, până la coacerea în cuptorul ţărănesc, iar din arhiva personală a unei doamne profesor am vizionat filmul ,,Scaloianu”- pus în scenă de un grup de copii în anul 2002, „Paparuda”, secvenţe din spectacolul ,,Dunărea albastră” al Ansamblului „Mugurelul”, de la acea dată.

Seara a continuat cu un program artistic susţinut de Ansamblul „Mugurelul” – hora, sârba, românu’, floricica, alimoniţa, dogaru’, raţa, fedeleşu’- multe dintre ele se mai joacă doar la Spanţov – cu veche tradiţie în localitate, acompaniaţi de cei doi lăutari din comunitate la vioară şi ţambal. După ce oaspeţii au fost impresionaţi de micii artişti, cu toţii au fost invitaţi să guste din bucatele pregătite cu mare plăcere de familiile copiilor, dar şi de alte persoane dornice de implicare în sprijinirea acţiunilor din şcoală. ,,Seara motivaţională de la Şcoala Gimnazială nr. 2 Stancea este o activitate de promovare a culturii tradiţionale locale, în următoarea etapă un trainer cu experienţă în antreprenoriat social şi cultural va oferi consultanţă pentru dezvoltarea unui plan de afaceri pe această direcţie”, susţine doamna director Braică Anghelina. Toţi participanţii au fost plăcut impresionaţi de bogatele informaţii prezentate, au interacţionat cu persoanele prezente, au cerut mai multe amănunte despre subiectul care le-a stârnit curiozitatea, au schimbat reţete, seara încheindu-se cu impresii deosebite şi propunerea realizării altor întâlniri similare. Felicitări tuturor celor implicaţi şi succes în abordarea altor proiecte îndrăzneţe!

Niki Gheorghescu
Anghelina Braica
Director Anghelina Braică împreună cu
Conferinta de presă
 

Abonati-va la newsletter si veti fi la curent cu ultimele stiri.

Mesaj rapid


Articole postate recent

Prev Next

Poze scoli

{gallery}Mici{/gallery}

Oferta educationala

Ciclul primar: · Clasa pregatitoare:  · Clasa I:  · Clasa a II...

Cine suntem?

Descrierea unitati: Actualmente școala funcţionează într-un local construi...

Online acum

Avem 4 vizitatori și niciun membru online